Araç sigortası yaptıracaklar bu işlem öncesinde plaka ile araç hasar kaydı sorguluma işlemini gerçekleştirerek, sigorta için ödenmesi gereken karşılığın adil olup olmadığını öğrenebilirler Bu kapsamda sigortaya ilişkin tutarların doğruluğunun sürücü tarafından takip edilebilmesi için plaka ile araç sorgula işlemini gerçekleştirmek önem arz eder. Diğer yandan ikinci el bir araç alımı yapan kişi, araca yönelik hasar geçmişini öğrenmek ve bu kapsamda satın alımda değerinin üstünde bir rakam ödememek için sorgulama yaparak gerçek verilere ulaşır.
Plakadan araç hasar kaydı sorgulaması yapıldığında araca ilişkin 2003 senesinden itibaren meydana gelen ve hasara neden olan tüm kazalar ve kazaların neden oluştuğu, tarih detayları, hasarlar ve tutarları öğrenilir.
Plakadan araç hasarı sorgulandığında, aracın hasara sebep olan kazaları ve tarihleri, gerçekleşen hasarlar, hasarların maddi değeri hakkında bilgiler edinilir. Plakadan araç hasar sorgulamak için SMS’le, E-devlet üzerinden, Sigortam360’la, tramer ve çağrı merkeziyle sorgulama yöntemleri kullanılır.
SMS ile araç hasarını sorgulamak için kullanılan yöntemler:
SMS ile araç hasar sorgulama işlemi tüm telefon operatörleri kullanıcıları tarafından yapılabilir.
E-devlet ile araç hasar kaydı sorgulamak için izlemesi gereken adımlar şu şekildedir:
İşlem sonunda aracın hasar kayıtları, hasarların maddi değerleri, hasarın gerçekleştiği tarih, hasara sebep olan kaza nedeni ve tarihi görüntülenir.
Sigortam360 İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama
Sigortam360’la araç hasar kaydı sorgulama adımları:
İşlem ile araç hasarlarının ne zaman gerçekleştiği, hasarların ne olduğu, tutarları hakkında bilgi alınır.
Tramer üzerinden araç hasar kaydı, mağdur bilgileri, araç trafik poliçesi, araç kasko poliçesi, kaza yapan aracın kaza tespit tutanağı üzerinde yer alan kusur oranı hakkında tüm bilgiler sorgulanabilir. Bu işlemler arasından Tramer ile araç hasar kaydı sorgulaması yapmak için izlenen adımlar ise şöyledir:
Bu adım sonunda aracın hasarları, tarihleri, maddi değerleri, hangi tarihli kazada gerçekleştikleri diğer detaylı bilgiler ekrana yansır.
Çağrı merkezinden araç hasar kaydı sorgulamak için ilk olarak araç plaka bilgisini hazır edilmeli ve TC kimlik numarası ezbere bilinmiyorsa kimlikten bakılmalıdır. Daha sonra telefon ile ‘’11890’’ Alo Hasar Çağrı Merkezi aranır. Telefona yanıt veren temsilciye TC kimlik numarası ve plaka aktarılıp, hasar sorgusu yapılmak istendiği belirtilir. Temsilci bu kapsamda, aracın trafiğe çıkış tarihinden günümüze kadar yaşanan kaza bilgilerini, bu kazalara ilişkin harsları ve değerlerini, tarihlerini aktarır.
Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER), tüm sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposudur. Buradan şu sorgulamaları yapmak mümkün olmaktadır:
Plakadan araç parça değişimi sorgulama için SMS yöntemi kullanılabilir. Bunun için “Parca boşluk PLAKA boşluk HASAR TARİHİ” YAZILARAK 5664’e yollamak yeterli olacaktır.
Bir aracın kaç el değiştirdiğini sorgulamak için “DETAY boşluk PLAKA” yazarak 5664’e SMS atmanız yeterli olacaktır.
Plakadan kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi de oldukça basittir. Bunun için isterseniz sbm.gov.tr üzerinden online olarak isterseniz de 5664’e KTT boşluk PLAKA yazarak bilgi edinebilirsiniz.
Plaka sorgulama ile şu bilgilere ulaşmanız mümkün olacaktır:
E-devlet ile hasar kaydı sorgulamak için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
Hasar sorgulama yaparken E-devlet şifresine ve plaka numarasına ilişkin bilgilerin elde olmasına dikkat edilmeli, E-devlet şifresi yoksa PTT şubelerinin gişe bölümünden alınmalıdır.
Hasar kaydı sorgulamada KTT ifadesi çıkıyorsa, bu aracın kazaya karıştığını ve kaza ile ilgili olarak sürücüler arasında tutanak tutulduğunu bildirir.
Şasi noyu bilen kişiler E-devlet üzerinde yer alan ‘’şasi no ile hasar sorgulama’’ işlem sekmesinden şasi no girerek, sorgulama yapabilirler.
Üst başlıklar yer verilen E-devlet üzerinden plaka numarasıyla ve Tramer ile araç hasar sorgula yöntemi ile ücretsiz sorgu yapılır.
Hasar kaydı sorgulama işlemleri 2003 yılında başlamıştır.
Araç hasar kaydına itiraz etmek ve silmek için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi resmi web adresine (https://www.sbm.org.tr/) giriş yapılıp, ‘’itiraz’’ sekmesine girilmelidir. Bu alandaki boşluklara cep telefon numarası, araç plakası, şase numarası yazılıp, silinme işleminin talep edildiği tarih girilir. Açıklama kısmına ise net şekilde kaydın silinmesinin istendiği yazılıp, ‘’gönder’’ kutucuğuna tıklanır.
Plaka değişinde hasar kaydı silinmez. Şasi numarasından tüm hasarlar halen görüntülenir.
Hasar kaydı olan araç alınırken her ihtimale karşı alıcı tarafından bir kez daha hasar sorgulaması, satıcıdan plaka bilgisi istenip yapılmalıdır. Bu araçların sorgulamada çıkan parça değişim bilgilerine dikkat edilmelidir. Bu kapsamda kalitesiz parçalara sahip olan, orjinalliği bozulmuş bir araç alınmaz.